9 αλλαγές που έγιναν στη ζωή μου μέσα από τη στοχοθεσία

9 Αλλαγές στη ζωή μου μέσα από τη στοχοθεσία

Σου έχει τύχει να ξυπνάς το πρωί και να μην ξέρεις τι πρέπει να κάνεις;
Να νιώθεις ότι δεν ξέρεις ποιο είναι το νόημα της ζωή σου;
Να βλέπεις ανθρώπους γύρω σου να πετυχαίνουν κατορθώματα που θα ήθελες να πετύχεις και εσύ;
Να ζηλεύεις για το πώς τα καταφέρνουν οι άλλοι ενώ εσύ όχι;
Να θέλεις να πετύχεις πολλά πράγματα στη ζωή σου αλλά να μην ξέρεις τον τρόπο;
Να νιώθεις ότι δεν είσαι το ίδιο ικανός ή το ίδιο τυχερός με τους άλλους;

Κοιτώντας τη ζωή μου μερικά χρόνια πίσω βλέπω ότι αυτές ήταν μερικές από τις σκέψεις που είχα και με στοίχειωναν. Πάντα είχα μεγάλα όνειρα αλλά δεν ήξερα το πώς να τα πετύχω. Θεωρούσα ότι οι άλλοι είχαν κάτι διαφορετικό ή απλά ήταν περισσότερο τυχεροί.

Στη πραγματικότητα όμως τίποτα από αυτά δεν ίσχυε. Όλοι μας είμαστε το ίδιο ικανοί και μπορούμε να πετύχουμε ότι πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας. Αυτό είναι κάτι που ανακάλυψα προσωπικά τα τελευταία χρόνια, το διάστημα δηλαδή που ασχολούμαι σοβαρότερα με τη στοχοθεσία και την αυτοβελτίωση.

Σήμερα, η ζωή μου είναι διαφορετική. Έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο. Κοιτώντας πίσω βλέπω τεράστιες αλλαγές που δεν είχα φανταστεί ότι μπορώ να πετύχω.

Μερικά από τα πράγματα που έχω καταφέρει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μου είναι:

 • Το 2010 είχα προσωπικό χρέος δεκάδων χιλιάδων ευρώ ενώ σήμερα δεν χρωστάω τίποτα και έχω αποταμιεύσεις αρκετές για να με κάνουν να νιώσω ασφάλεια.
 • Από την επαγγελματική αβεβαιότητα έχω περάσει στην επαγγελματική ευτυχία. Έχω βρει τι θέλω να κάνω και κερδίζω αρκετά χρήματα μέσα από αυτό.
 • Διαβάζω κάθε χρόνο περισσότερα από σαράντα (40) βιβλία.
 • Έχω ολοκληρώσει με επιτυχία δεκάδες προσωπικά και επαγγελματικά projects.
 • Έχω ακούσει τα τραγούδια του Rock συγκροτήματος που ίδρυσα να παίζουν στους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας.
 • Έχω βρει την ιδανική σύντροφο για εμένα και μου έχει χαρίσει δύο υπέροχα παιδιά.
 • Μένω στο ιδανικό σπίτι για εμένα.
 • Μένω εκτός Ελλάδος και ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ.
 • Έχω ανακαλύψει ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω.
 • Έχω αντικαταστήσει πολλά περιοριστικά πιστεύω με πιστεύω που με βοηθούν να αναπτυχθώ.

Πώς όμως τα κατάφερα;
Πώς κατάφερα να κάνω αλλαγές που ποτέ δεν πίστευα ότι μπορώ να πετύχω;
Μήπως είμαι διαφορετικός από εσένα (σίγουρα ΟΧΙ);

Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Υπάρχουν δύο βασικά “εργαλεία” που χρησιμοποιώ καθημερινά και με βοήθησαν να αλλάξω. Το πρώτο είναι η στοχοθεσία και ο τρόπος να θέτω στόχους και το δεύτερο είναι ότι καθημερινά κρατάω ημερολόγιο. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω για τη στοχοθεσία όμως καθώς αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, υπόσχομαι ότι σε επόμενο άρθρο θα αναλύσω το πώς να κρατάς ημερολόγιο με τον σωστό τρόπο.

Πώς όμως θέτοντας στόχους άλλαξε η ζωή μου; Και ποιες είναι αυτές οι αλλαγές;

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά.

Απέκτησα όραμα

Βάζοντας στόχους απέκτησα όραμα για τη ζωή μου. Κατάλαβα το ποιος θέλω να είμαι, ποιος θέλω να γίνω και τι θέλω να πετύχω στη ζωή μου. Για αρκετά χρόνια δεν είχα ένα ξεκάθαρο όραμα για τη ζωή μου. Δεν ήξερα το ποιος ήθελα να είμαι στα σαράντα, πενήντα ή εξήντα μου. Δεν ήξερα τι θέλω πραγματικά να πετύχω και πώς να είναι η ζωή μου στο μέλλον. Είχα στο μυαλό μου τα πράγματα που μου άρεσαν ή νόμιζα ότι ήθελα να πετύχω αλλά η εικόνα δεν ήταν συγκεκριμένη.

Η διαδικασία του να βάζω στόχους με βοήθησε να σκεφτώ σε βάθος ποιος θέλω να γίνω και που θέλω να οδηγήσω τη ζωή μου. Πλέον έχω ένα ξεκάθαρο μακρινό στόχο (τον δικό μου Βόρειο Πολικό Αστέρα) και ξέρω ότι όλες μου οι πράξεις, όσο μικρές και αν είναι, θα με οδηγήσουν κοντά στο στόχο αυτό.

Βελτίωσα τον εαυτό μου

Ένα από τα πράγματα που θεωρούσα δύσκολο ήταν το πώς να βελτιώσω τον εαυτό μου. Πώς μπορούσα να γίνω η καλύτερη έκδοση μου και να γίνω ο άνθρωπος που θα ήμουν περήφανος για εμένα;

Η στοχοθεσία με βοήθησε σε αυτό.

Ανέλυσα πώς θα ήταν η καλύτερη έκδοση μου και τι χαρακτηριστικά έχει. Είδα ποια από τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είχα και τι αλλαγές έπρεπε να κάνω για να τα αποκτήσω. Πλέον είχα μία ξεκάθαρη εικόνα για τους τομείς της ζωής μου που έπρεπε να δουλέψω καθώς και τι έπρεπε να κάνω.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό.

Καταγράφοντας καθημερινά ότι έκανα, είτε πετυχημένα είτε όχι, είχα ένα τρόπο να βελτιώνω τον εαυτό μου. Κάθε βράδυ μέσα από την ανασκόπηση της ημέρας ήξερα πώς μπορώ να γίνω καλύτερος και τι έπρεπε να κάνω διαφορετικά. Ποια είναι αυτά τα μικρά βήματα που θα με κάνουν ελάχιστα καλύτερο αύριο. Άλλωστε δεν χρειάζεται να κάνω τεράστιες αλλαγές. Γνωρίζω ότι απλά χρειάζεται να είμαι ελάχιστα καλύτερος από την προηγούμενη μέρα. Σε βάθος χρόνου αυτή η αλλαγή θα είναι τεράστια.

Απέκτησα συνήθειες που με εξυπηρετούσαν

Ένα από τα βασικά μου προβλήματα είναι ότι είχα (και ακόμη έχω) συνήθειες που δεν με εξυπηρετούσαν. Ήθελα να αποκτήσω άλλες συνήθειες που θα άλλαζαν τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μου όμως δεν ήξερα πώς να το πετύχω. Θεωρούσα εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσω να αλλάξω τις κακές μου συνήθειες όμως η στοχοθεσία με βοήθησε να το πετύχω.

Όρισα τις συνήθειες που ήθελα να αποκτήσω και τις ανέλυσα. Είδα τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να τις πετύχω και καθημερινά δούλευα για να τις αποκτήσω. Είναι μία διαδικασία που παίρνει καιρό όμως κατέγραφα καθημερινά την πρόοδο μου και ήξερα αν πέτυχα το στόχο μου ή όχι. Μερικές μέρες έκανα βήματα προς το πίσω όμως και πάλι είχα τα δεδομένα να αναλύσω γιατί γινόταν αυτό. Έβλεπα την καθημερινότητα μου και μπορούσα να δω τι ήταν αυτό που με κρατούσε μακριά από τους στόχους μου. Ήξερα πλέον τι με εξυπηρετεί και τι όχι, οπότε πλέον ήταν ευκολότερο να αλλάξω όσα δεν ήθελα.

Αυξήθηκε η αυτοπεποίθηση μου

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν ότι απέκτησα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Δουλεύοντας καθημερινά πάνω στους στόχους μου ανακάλυψα ότι μπορώ να πετύχω οτιδήποτε πραγματικά θέλω. Είδα ότι σε βάθος χρόνου τίποτα δεν είναι αδύνατον. Είδα τον εαυτό μου να πετυχαίνει στόχους που μερικά χρόνια πριν δεν θα μπορούσα να φανταστώ.

Πλέον νιώθω τελείως διαφορετικά. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Ξέρω ότι μπορώ να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου αν δουλέψω για αυτά. Έχω μάθει το τι πρέπει να κάνω και πώς να χωρίσω ένα μεγάλο στόχο σε μικρότερους τους οποίους μπορώ να ολοκληρώσω με επιτυχία ευκολότερα. Όσο μεγάλα και αν είναι τα όνειρα μου ξέρω ότι μπορώ να τα πετύχω και αυτό με κάνεις να βλέπω τη ζωή μου διαφορετικά.

Ελαχιστοποίησα τον χαμένο χρόνο

Κατάφερα να ελαχιστοποιήσω τον χαμένο χρόνο μέσα στην ημέρα. Καθημερινά είχα συγκεκριμένα πράγματα που έπρεπε να πετύχω για να θεωρηθεί η ημέρα μου επιτυχημένη. Σταμάτησα να ασχολούμαι λοιπόν με ανούσια πράγματα που δεν εξυπηρετούσαν τους στόχους μου. Ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στις ενέργειες που με εξυπηρετούσαν και έτσι ελαχιστοποίησα τον χαμένο μου χρόνο.

Ένας ακόμη λόγος που ο χαμένος μου χρόνος ελαχιστοποιήθηκε ήταν ότι ήξερα ποιο είναι το επόμενο βήμα κάθε φορά. Οργανώνοντας την ημέρα μου με βάση τους στόχους μου, ήξερα σε κάθε στιγμή τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο δεν σπαταλούσα χρόνο για να σκεφτώ την επόμενη μου πράξη και η αποτελεσματικότητα μου αυξήθηκε.

Αυξήθηκε η ποιότητα της ζωής μου

Το να δουλεύω καθημερινά για τους στόχους μου είχε πολλά οφέλη. Ένα από αυτά είναι ότι η ποιότητα της ζωής μου άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο. Απέκτησα νέες συνήθειες, δημιούργησα καινούργιες ρουτίνες και βελτίωσα όλους τους τομείς της ζωής μου που είχα ηθελημένα ή άθελα μου αφήσει πίσω. Οι στόχοι μου αφορούσαν διάφορους τομείς της ζωής μου και σταδιακά αυτή βελτιωνόταν όλο και περισσότερο.

Έγινα καλύτερος άνθρωπος και καλύτερη έκδοση του εαυτού μου

Έγινα καλύτερος άνθρωπος σε σχέση με ότι ήμουν πριν μερικά χρόνια. Ο λόγος είναι ότι συνεχώς βελτιωνόμουν και συνεχώς έθετα ή τροποποιούσα τους στόχους μου (και ναι μπορείς να αλλάξεις τους στόχους σου αν αυτοί πλέον δεν σε εξυπηρετούν). Ένιωθα ότι κάθε μέρα που περνάει κάνω βήματα μπροστά και είμαι ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλω να πετύχω. Είμαι ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση του εαυτού μου που θέλω να ζήσω.

Ήξερα κάθε πρωί για ποιο λόγο ξύπνησα

Ένα από τα μεγαλύτερα μου προβλήματα ήταν ότι κάθε πρωί δεν ήξερα τι ακριβώς πρέπει να κάνω. Υπήρχαν ημέρες που είχα μία γενική ιδέα του τι πρέπει να κάνω όμως στο τέλος της ημέρας δεν μπορούσα να αξιολογήσω αν η μέρα ήταν επιτυχημένη ή όχι. Και εδώ δεν αναφέρομαι σε κάποια λίστα με εκκρεμότητες. Λίστα με εκκρεμότητες είχα αλλά ήταν εντελώς λάθος δομημένη. Υπήρχαν μέσα εκατοντάδες πράγματα που ήθελα ή έπρεπε να ολοκληρώσω αλλά δεν υπήρχε ξεκάθαρη προτεραιότητα ούτε ήταν σίγουρο ότι οι εκκρεμότητες αυτές εξυπηρετούσαν τους στόχους και τα όνειρα μου.

Βάζοντας ξεκάθαρους στόχους και ξέροντας ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να κάνω για να τους πετύχω, ήξερα τι είναι σημαντικό για εμένα αλλά και με ποια σειρά έπρεπε να το κάνω. Αυτό από μόνο του ήταν πολύ μεγάλο. Πλέον ήξερα κάθε πρωί τι θα πρέπει να κάνω για να είμαι ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους μου. Ήξερα στο τέλος της ημέρας πώς να αξιολογήσω την ημέρα και τις πράξεις μου και τι χρειαζόταν να κάνω την επόμενη ημέρα.

Έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου

Τέλος, αυτό που έγινε μέσα από αυτή τη διαδικασία ήταν να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Έμαθα τους λόγους που θέλω να πετύχω τους στόχους που είχα στο μυαλό μου. Βρήκα τι ήταν σημαντικό για εμένα και τι όχι. Έμαθα τις αδυναμίες μου και μπόρεσα να τις διορθώσω. Ταυτόχρονα έμαθα και τα δυνατά μου στοιχεία και αυτό με βοήθησε να γίνω καλύτερος.

Success - Επιτυχία

Η διαδικασία της στοχοθεσίας με άλλαξε ριζικά. Μέσα από μια πολύ απλή διαδικασία έγινα και γίνομαι η καλύτερη έκδοση του εαυτού μου. Κατάφερα πράγματα που μου φάνταζαν πολύ δύσκολα και πίστεψα ξανά στις δυνατότητες μου και στον εαυτό μου.

Όλη αυτή η διαδικασία όμως δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκα αρκετό χρόνο μέχρι να βρω το σύστημα που να δουλεύει αλλά και να ταιριάζει καλύτερα. Μετά από αρκετά χρόνια όμως και αρκετές δοκιμές, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το έχω βρει. Έχω μάθει πώς να βάζω σωστά στόχους, πώς να δουλεύω για αυτούς και πώς να πετυχαίνω ότι θέλω.

Εσύ βάζεις στόχους; Αν όχι γιατί; Τι είναι αυτό που πραγματικά σε κρατάει πίσω; Αν θέλεις μπορώ να σε βοηθήσω να οργανώσεις σωστά τις σκέψεις σου και να μάθεις πώς να βάζεις στόχους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

3 σκέψεις για το “9 αλλαγές που έγιναν στη ζωή μου μέσα από τη στοχοθεσία”

 1. Καλησπέρα, είναι ένα υπέροχο άρθρο, το έχω πλέον σαν γνώμονα στην καθημερινότητα μου και στην ζωή μου. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε λίγο παραπάνω? Στο Πώς να θέτω τους στόχους μου καλύτερα και πως να κρατάω σωστά ημερολόγιο? Σας ευχαριστώ πολυ

 2. Χάνω τη θέλησή μου.ποτε δεν μου εμαθαν να εχω στόχους.
  Θελω να ξαναδωσω πανελλήνιες για να γινω αυτο που ηθελα και το ξεχασα στο δρομο.
  Τωρα στα 42 πως το κανω.
  Και πως αυτο να μην το περασω στα παιδια μου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ!

Τα δεδομένα που συλλέγουμε και χρησιμοποιούμε, προστατεύονται σύμφωνα με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.​

ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ

EMPOWER YOURSELF

1. Περιεχόμενο κομμένο και ραμμένο για σένα.

Με τον καιρό θα μαθαίνω καλύτερα τις ανάγκες σου και θα σου στέλνω περιεχόμενο που θα σε αφορά πραγματικά!

2. ΔΩΡΕΑΝ εργαλεία και καλούδια

Θα αποκτήσεις πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία και τα πράγματα που έχω δημιουργήσει.

3. SPAM Free

Μόνο περιεχόμενο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και όχι άχρηστα διαφημιστικά μηνύματα.